logo logo

Online rehber ve haber sitesi!

Mernis.Net

Online Rehberlik

Sistemimize üye olarak sitemizi daha aktif olarak kullanabilirsiniz.

Üyelik için tıkla

Mernis.Net

Online Rehber ve Haberler

İlaç Kullanım Raporları Hakkında: Raporlu İlaçlar

İlaç Raporları; Sürekli kullandığınız kronik hastalıklarla ilgili ilaçlarınızı uzun süreli ve katkı paysız almanız veya bazı özel ilaçları kullanabilmeniz için ilgili doktor- doktorlarca düzenlenen ilaç alma evraklarıdır. Daha önceleri kağıt olarak hastaya verilmekte iken artık elektronik ortamda kayıtları tutulmakta ve her eczane tarafından bu raporlarla ilaç verilebilmektedir. Artık raporlar elektronik rapordur ve ilaçlarınızı almak için eczaneye rapor ibraz etmeniz gerekmez. Tüm tebliğ kurallarına uygun elektronik raporunuz var ise doktora yazdıracağınız elektronik reçete ile hiçbir kağıt taşımadan TC Kimlik numaranız ve doktorunuzun verdiği elektronik reçete şifresi ile istediğiniz eczaneden ilaçlarınızı alabilirsiniz. ( reçeteye eklenmesi gereken bazı evraklar bu durumun dışındadır)

İlaç Muafiyet Raporları: Kronik Hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlar için verilen raporlardır. Örneğin Tansiyon, Diyabet ( şeker hastalığı ), Astım gibi kronik hastalıklarda bu tip raporlar kullanılır. İlaç muafiyet raporları ile ilaçlarınızı ( belli şartlar ve sürekli değişebilen kurallar dahilinde ) 3 er aylık yetecek kadar ve katılım payından muaf olarak alırsınız. Eczanelerde sıkça karşılaştığınız sorunlardan birisi de raporlu ilaçlarınız içinde artık para ödüyor olmanızdır. Raporlu olarak kullandığınız ilaçların eğer ucuz eşdeğerleri var ise sistem ilaçlarınızı o fiyat üzerinden ödeyecek ve siz raporlu olsanız bile aradaki fiyat farkını eczaneye ödersiniz. Ayrıca emekli olmayan bir sigortalı iseniz muayene ücreti de sistem tarafından sizden eczane aracılığı ile tahsil edilir ve SGK ya verilir. Böylece doktorun yazdığı reçetedeki ilaç piyasada bulunan muadillerinden veya SGK nın muadil kabul ettiği ilaçlardan pahalı ise ve siz özellikle bu ilacı almak isterseniz fiyat farkı ödersiniz.

İlaç Kullanım Raporları: Bazı raporlar ise ilgili ilaç için yine ilgili doktor- doktorlarca düzenlenen ve ilacı alabilmeniz için mutlaka gerekli olan niteliktedir. Bu raporların hitap ettiği ilaçlar çoğu zaman muafiyet kapsamında değildir. Yani ilaç kullanım raporları size o ilaç için katılım payından muafiyet sağlamayabilir. Örneğin prostat ilacı olarak bilinen bazı ilaçların raporları muafiyet raporu değil kullanım raporudur. Yani ilacınızı yine 3 aylık alırsınız ama ilacın %10- 20 katılım payı tutarını yine siz ödersiniz. Çalışan iseniz nakit, emekli iseniz bu tutarı maaşınızdan kesilmek sureti ile ödemiş olursunuz.

Hangi ilaç için hangi raporun verileceği doktorun insiyatifinde değildir. Doktor medula sistemine hastalığınızı girer ve sistem raporun muafiyet mi kullanım raporumu olacağını belirtir. Bu durum doktor ve eczacılardan bağımsız olmak üzere tamamen SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) hükümlerine göredir.

Bazı raporları tek doktor çıkarıp sisteme işleyebilirken bazı ilaçların raporları için birden çok doktorun onayı gereklidir.

Raporlarda doz çok önemlidir. Raporunuzu ilk çıkaran doktor kullanacağınız ilacın dozunu günde 2 kez şeklinde rapora yazdı diyelim. Daha sonra reçete edeceğiniz doktor reçeteye günde 3 kez yazsa bile rapordaki doz geçerli olacaktır.

Raporlar ömür boyu geçerli olan evraklar değillerdir. Türlerine göre belli zaman aralıkları ile yenilenmelidir. Maximum bazı ilaçlar için 2 yıllık bazı ilaçlar için ise 1 er yıllık olabilirler. Ancak doktorlar 6 aylık raporda uygun görüp verebilirler.

İlaç raporlarınız sadece raporda belirtilen ilaçlar için geçerlidir. Herhangi bir hastalıktan dolayı rapor almanız raporda belirdilen ilaç haricinde başka bir ilaç için geçerli değildir. Mesela Hipertansiyon raporuna sahip bi hastasınız diyelim, Bu rapor sadece raporda yazan ilaç için ve şartları doğrultusunda geçerlidir. Bu rapor sizin bütün tansiyon ilaçlarını alabileceğiniz anlamına gelmez.

Normalde bugun geçerli olan bir rapor 1 ay sonra geçerli olamayabildiği durumlarda vardır. SUT ( Sağlık Uygulama Tebliği ) sürekli güncellenen ve değiştirilen bir tebliğ olduğundan bazı daha önce geçerli olan bir raporunuz bir sonraki seferde süresi bitmemiş olmasına rağmen geçersiz olabilmektedir.

Konular